Otužování při nachlazení

Otužování při nachlazení. Je správné se začít otužovat při nemoci?

Mám se otužovat, i když jsem nachlazený?

Otužování při nachlazení je velmi ožehavé téma. Vše, co zde napíšu je můj názor a vy se musíte rozhodnout jen podle sebe. Jsou to zkušenosti mé a zkušenosti kamarádů a známých – podpořené nějakou teorií.

Je vhodné otužování při nachlazení nebo nemoci.Nemoc není automaticky kontraindikace k otužování. Otužování je primárně prevencí k nemoci. Zvyšujeme tak komfortní zónu a prostor, kde se můžeme bezpečně pohybovat aniž bychom utrpěli zranění a nebo onemocněli. Lidsky řečeno, zlepšujeme imunitu. Pokud onemocníme, pak nemoc mnohdy bývá s mírnějšími příznaky a rychleji za námi. Nemusí to tak být vždy.

Mnozí otužilci volí maximální pauzu, když na ně něco leze. Já to dělám opačně. Naopak se snažím v tento moment dát otužování ještě větší řád. Vystavení se extrémnímu chladu způsobuje zastavení zánětlivých procesů a jejich snížení i několik dní po ponoru. Mnoho běžných nemocí je spojeno se záněty v těle. A tak ponorem můžete organismu významně pomoci.

Jak se liší otužování při nachlazení?

Ale pozor! Vaše otužovací session by měla vypadat během nemoci jinak, než když jste zdraví. Zatímco ve zdraví vám jde o posílení organismu, o vystoupení z komfortní zóny do zóny učení a adaptaci na stres, chlad a zátěž, tak nyní vám jde o nastartování imunity a snížení zánětlivých procesů.

Jak na to?

Klasická otužovací session má dvě základní části.

  1. Nejprve vystavení se chladu, kdy organismus dělá vše pro to, aby dobu přežití v tomto prostředí prodloužil na co nejdelší dobu.
  2. Po vystoupení z vody se organismus snaží dostat co nejrychleji do normálu a aktivovat procesy pro zahřátí.

Někteří otužilci tuto druhou část vynechávají a jdou se hned po výstupu z vody zahřát k vnějšímu zdroji tepla – k topení, do teplé sprchy apod. Je to škoda, přicházejí tak o významnou část otužování.

Doporučuji postupovat tak, že si najdete prostředí, které je pro vás komfortní a bezpečné. K vodě to máte z tepla velmi blízko (například doma na balkoně nebo zahradě). První část zkraťte oproti svému normálu. Například, pokud jste zvyklí být ve vodě 2 minuty, zkraťte ponor na minutu. Aktivujete tak svoji imunitu na maximum a pak hned zase do tepla. Druhá část otužování při nachlazení je zbytečná. A to je celé.

Hlavně poslouchejte své tělo

Pokud se necítíte fresh, něco na vás leze, nebo jste už regulérně nemocní, pak je třeba ještě pozorněji vnímat své tělo a dělat vše vědomě. A stále opatrněji. Při horečce se možná rozhodnete neotužovat, protože máte obavy. Pokud máte strach, tak se neotužujte, nebudete uvolnění a můžete si ublížit. Prostě to dělejte na pocit. Asi jste pochopili, že tento návod je pro relativně zkušené otužilce. Začínat s otužováním během nemoci je pak velmi náročné a já to rozhodně nedoporučuji. O nemoci mluvím velmi obecně, protože každý z vás může mít jinou příčinu nemoci. Výše zmíněný postup byl mnou a kamarády úspěšně vyzkoušen při nastupující chřipce, angíně, covidu, „nachlazení“, kašli, rýmě, zánětu močových cest, zablokování zad apod…

Tento článek berte, prosím, jen jako popsání zkušenosti několika zkušených otužilců – rozhodnutí, jak budete postupovat vy, je jen na vás. Nebojte se otužování při nachlazení, ale buďte opatrní!

Pokud s otužováním začínáte nebo jej chcete posunout o další level, rád se s vámi potkám a vše osobně proberu na mém kurzu otužování, na kterém se kromě otužování věnuji i správné práci s dechem a nastavením hlavy. A samozřejmě si během zotavování můžete přečíst mou knihu o otužování – Začni teď!.

Sdílej:

Používáme cookies

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.