A jaký bude můj konec?

9. dubna 2017

Je to 7 let!

Byla neděle a byl to první teplý jarní den. Lidé se rozhodli prožít ten den venku, v přírodě, na sluníčku. A tak byl jilemnický bazén prázdný. Až na jednoho návštěvníka. Můj kamarád a tehdy nejlepší česky freediver Martin Valenta prostě musel na trénink. Za pár týdnů mistrovství republiky a sezóna na začátku. Den před tím jsme si volali a probírali detaily tréninku. Byl to jeho poslední trénink. Byl v bazénu sám a přestože byl velmi zkušený, tak neodhadl své momentální síly a porušil tak to jedno pravidlo, které se nesmí porušit – nikdy se nepotápěj sám!

Nikdy se nepotápěj sám

V pondělí odpoledne jsem seděl doma v obýváku a volal Radek Veverka, zvedl jsem mu to a ta zpráva mi vyrazila dech. „Martin Valenta je mrtvý, včera se utopil.“
Kromě tréninku jsme spolu řešili i strategii na MČR, kam už jsme poslali přihlášky. A tak jsme si i naplánovali stejný startovní čas. V Pardubicích tak vedle mě zůstala prázdná startovní lajna. Bylo to zvláštní. Kdyby tam tehdy Martin byl, nepochybuji o tom, že bych skončil druhý. Takhle jsem se stal mistrem republiky.

Ten rok to ale ještě nebylo všechno …

alessia zecchini

Nejhlubší nádech – příběh Alessie a Stevena, který byl zfilmován (spoiler)

Alessii jsem potkal poprvé v září 2017 na ME v tureckém Kasi. Jen tři měsíce po TOM … Ona hvězda světového formátu a já na své první velké akci. Tehdy ji trénoval i můj trenér, Martin Zajac. Alessia tak trávila více času s námi, českou výpravou než s Italama. Byla to ještě živá událost a tak jsme ji vlastně tak trochu prožívali s ní. Zmocněno to celé bylo i tím, že v dubnu jsme ztratili Martina Valentu. Ten příběh jsem slyšel několikrát a z několika pohledů.
Tak tedy podstata příběhu ve filmu zůstala a většina detailů sedí.
Freediving je sport, který může být 100% bezpečný, těžko se u něj zraníte, zlomíte si ruku, nohy, zvrtnete kotník. Na to aby se vám to povedlo už musíte být opravdu šikovní, jako třeba já v březnu, při vytváření světového rekordu. Ale jen pod jednou podmínkou – nepotápíte se sami a vždy s někým kdo odpovídá vašim výkonům. Pak je samozřejmě důležité plánování a zodpovědnost v dodržování plánu.

A přesto. Pohybujeme v prostředí, které je z krátkodobého hlediska smrtelné. Fascinuje mě maximální kontrola sebe sama, hlavy, emocí … umřít není problém.

A o tom je i dokumentární film od Netflixu Nejhlubší nádech. Potápění vás pohltí. Je to esence toho co mnozí v životě hledáme… pohyb, příroda, voda, meditace, ticho, překonávání sebe sama, poznávání svých schopností a dovedností a to v několika vteřinách a minutách. Freediving tě dělá klidnějším, radostnějším, uvolněnějším.
Přesto, mnohdy přichází rutina a ta někdy přináší smrt.
V dokumentu je zmíněná Natalie Molchanova, legenda freedivingu, která se „ztratila“ při potápění ve Španělsku. Je to půl roku, kdy se „ztratil“ Andrea Zuccari, šampion a další legenda světového freedivingu. A jak už jsem zmínil, od roku 2017 postrádáme i našeho kamaráda Martina Valentu.
Přesto nemám strach. Vím, že pokud budu dělat vše dobře, tak tento konec mě nečeká.

Andrea Zuccari

Nevíme proč se rozhodnul Steven, tak jak se rozhodnul. Proč zanoření odložil o těch pár sekund, které nakonec vyústili v jeho smrt. Je možné, že se předýchal nebo? Každopádně věděl, že dolů musí hned a nebo co nejdřív, aby se s Alessií potkal. Nepotkal se včas … a pak už to byl boj o přežití. Boj o přežití Alessie a své.

Jedna věc je, že to byla opět shoda více nešťastných událostí a druhá, že zřejmě udělal špatné rozhodnutí už několik desítek vteřin a nebo minut před samotným zanořením. Jen si to uvědomil pozdě, že již není cesty zpět.

Po bitvě je každý generál a tak je mnoho otázek. Například, zda celý ponor nebyl podceněný? Možná, ze ano, ale jak to hodnotit – potopit 50 metrů pro Alessii je přeci snadná práce.
A to je to riziko. Mít vše pod kontrolou … jde to?

Jsem přesvědčen, že ano.

Podle mě si to myslel i Martin, Steven, Natalia, Andrea a mnoho dalších …

Tak jaký bude můj konec?

Sdílej:

Používáme cookies

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.