Risk a hazard – stálo to vůbec za to?

Vrcholný sportovní výkon je vždy na hraně možností atleta. To je to, co baví jeho a to co baví diváky a fandy. Mnohdy a já bych řekl, že skoro vždy je to spojeno i s možným zdravotním poškozením organismu.

Vždy je pak otázka jak daleko chce sportovec zajít a jak má vše pod kontrolou. Každopádně mi věřte, že nikdo z nich, z nás, nechce být poškozen trvale.

ROZHODNUTÍ BYLO NA MNĚ​

Trénink je dlouhý, těžký a bolestivý. Ale vždy je cílem maximálně zdravý a adaptovaný organismus na daný druh zátěže. Sportovec v této fázi pracuje na tom, aby se stal ještě zdravějším – fyzická odolnost, spánek, strava, regenerace, mindset.

Já sám přesně takto na sobě pracuji a uvažuji. Vrchol sezóny, tedy pokus o světový rekord byl dlouho plánovaný a pečlivě konzultovaný s mnoha odborníky – otužilci, freedivery, lékaři, safety týmem, mentálním koučem a dalšími spolupracovníky. Finální rozhodnutí ale bylo vždy jen na mně.

Je to jako běžec, který si může rozbít koleno

Vzhledem k tomu, že o podobný kousek se ještě nikdo nepokusil, bylo několik otázek, které bylo třeba řešit. Nejzásadnější byly dvě. Zda se podaří v těchto podmínkách vyrovnávat tlak až do hloubky 50 metrů a zda hrozí barotrauma některé části dýchacího ústrojí. Sice jsme nedospěli k jednoznačné odpovědi, ale věděli jsme, že sice hrozí, ale nebude to hrozba vážného poškození nebo dokonce trvalého.
Přirovnal bych to k běžci, který ví, že si může zvrtnout kotník, rozbít koleno, nebo jinak ublížit. Nechce, ale riziko tu je a on děla vše pro to, aby se to nestalo, ale aby běžel co nejrychleji. Výkon je na hraně. Z fotbalu nebo basketu v podstatě vždy odcházím s malou nebo větší modřinou. Ale už jsem měl i rozražené obočí nebo zlomený nos a ruku. Znamená to jediné – teď si dám pauzu, poučím se a přijdu zase.
To, jestli každému z nás to stojí za to riziko, je na každém. Také každý z nás je ochotný jít jinak blízko hrany. Zdravou přirozeností každého z nás je se překonávat. Každý v jiném odvětví, které ho naplňuje – někdo ve vaření, jiný v uklízení a nebo právě ve sportovním výkonu. Já jsem asi ochotný obětovat více než ostatní – tedy z vlastního komfortu. Chodím dál.

Já chodím na hranu, ale vždy bezpečně a kontrolovaně. A to pro mě znamená, že se zranit můžu, ale nikdy tak, aby to bylo trvalé nebo fatální. Vážím si svého zdraví a života. Je to dar.

Celé to v úterý vypadalo dramaticky, ale pro veřejnost, která je neznalá problematiky. A já to chápu. My freediveři víme. Mnohým z nás se to již stalo.

Stálo to za to?

Stálo mi to za to? Ano stálo. Užil jsem si to. Jak cestu k rekordu, tak rekord. Překonal jsem své strachy a udržel koncentraci. Zase jsem si potvrdil, co ohromného dokáže nedokonalá lidská mysl a nedokonalý lidský organismus. Jen musíš chtít. Já jsem chtěl a věřil.

Opakovat to nechci. Zkusil jsem si to a jdeme dál.
Teď je na čase to, co umím předat dál. Třeba tobě.

Sdílej:

Používáme cookies

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.