Jak trénovat na světový rekord? Podrobný návod

Asi je všem jasné, že pokud chcete plavat na nádech pod ledem, tak musíte umět plavat, mít dovednost zadržet dech a být dostatečně adaptovaný na chlad. Zde přináším podrobný návod, jak jsem postupoval já.

Otužování, adaptace na chlad

Cílem bylo urychlit co nejvíce adaptaci na chlad. Proto jsem mnohé konzultoval s odborníky. Zde neznamená, že více je lépe a je třeba postupovat velmi citlivě. Nejprve jsem si tedy vypsal v jakých příležitostech se mohu otužovat.

Otužování ve vodě

Ve vodě jsem začínal na začátku října 2020. A kombinoval jsem chladnější statické ponory s plaveckými tréninky v o něco teplejší vodě. Na Cínovci jsem se tak nořil ze začátku do vody 6-8°C na přibližně 4 – 5 minut. Postupně klesala teplota a já prodlužoval čas ve vodě. Zpravidla jsem byl jednou týdně až 20 minut ve vodě ke 3°C. A pak jednou dvakrát 5 – 10 minut.

Na Barboře jsem začal plavat ve vodě kolem 13°C. Vzdálenost 400 metrů. Postupně jsem přidával metry a samozřejmě teplota klesala. Nejdéle jsme pak byl ve vodě 8°C 35 minut a plaval jsem 1600 metrů. Pak jsem opět začal ubírat. Klesala teplota tak jsem nakonec plaval 800 metrů za 18 minut a ve 3°C. Plavání jsem zařazoval dvakrát až třikrát týdně. Vždy tomu předcházela minutová aklimatizace ve vodě a hlavně ze začátku jsme plaval až 200 metrů stylem prsa. Hlavu jsem nebyl schopen ponořit pod vodu hned na celou dobu. Do kraula jsem přecházel později. V polovině ledna jsem pak plavecké tréninky zkrátil na minimum a nakonec vynechal. Adaptaci na chlad jsem považoval za dostatečnou k cíli který jsem měl.

Na konci prosince jsem pak zařadil plavání na nádech v co nejbližších podmínkách rekordu. Na nádech jsem nejprve plaval ne pod ledem, ale jen v ledové vodě. Začínal jsem s čepicí a závažím, ale když jsem pocítil rozdíl ponoření hlavy bez čepice a s čepicí, tak mi bylo jasné, že je třeba začít urychleně s tréninkem bez čepice. Další ponory byli bez čepice.

Na začátku ledna jsem proto přidal ještě krátké statické zádrže dechu bez čepice a celý ponořený. Dech jsem zadržoval na předpokládanou dobu ponoru při rekordu 100 – 120 vteřin. Nakonec jsem si během tohoto tréninku zadržel dech na 5 minut a 4 vteřiny a je to tak neoficiální světový rekord ve statické apnoi v ledové vodě.

Otužování vzduchem

Chodil jsem v kraťasech, triku a mikině. A na radu zkušených jsem navíc chodil naostro. Dlouhé kalhoty jsem tak navlíkal jen při výraznějších mínusových teplotách.

Zvláště ze začátku jsem byl schopný absolvovat 5 – 6 tréninků týdně, ale koncem ledna jsem se cítil příliš unavený a přestal jsem se do vody těšit. Zařadil jsem saunu, vynechal plavecké tréninky, snížil celkovou četnost na 3 – 4 tréninky týdně a zaměřil se na stravu.

Apnea, zádrž dechu

Sezóna freedivingu byla v říjnu přerušena před vrcholem a tak jsem měl něco naplaváno a byl jsem ve ve vrcholné formě. A tak jsem jenom navázal. Sice jsem neměl možnost zádrže dechu v bazénu v dynamických disciplínách, ale pokračoval jsem v tréninku statické apnoi. To znamená opakované zadržování dechu v určitém režimu. Nejčastěji mám trénink postavený na adaptaci vyšší úrovně CO2. Zadržím dech v klidu a čekám na nepříjemné pocity, kontrakce a v nich počkám 30 vteřin. A takto opakuji osmkrát. Mezi dýchám vždy 2 minuty. podobně zadržuji dech i ve výdechu.

Dalším typem tréninku byl strečink v zádrži dechu. Nejprve ve statickém strečinku v rámci rozcvičky a později v dynamice. To znamená, že jsem děla dřepy a jinak cvičil při zádrži dechu až 2 minuty.

Plavání

Zde je to poměrně jednoduché, protože bazény byli zavřeny na začátku října 2020. K tomu abyste vytříbili techniku, je třeba mít naplaváno desítky kilometrů pod vodou. U mě se tyto naplavané kilometry projeví zrychlením o 15%. To mi před tímto pokusem chybělo a byl to pro mě stresující faktor a i proto jsem volil konzervativnější vzdálenost.

Fyzička

Součástí tréninku je samozřejmě i strečink, běh a posilování, správný odpočinek, vhodně sestavená strava a mnoho dalšího, stejně jako závodní zkušenosti na mnoha úrovních.

Mentální trénink

Vše je provázané se vším a všechny, zde vypsané druhy tréninku, mě neuvěřitelně posílili i mentálně. Oslovil jsem i několik mentálních koučů, kteří mi pomohli pracovat s hlavou. Bez odborného vedení by to bylo mnohem náročnější.

Toto jsou body tréninku, kterými se budu řídit i v následující sezoně, pokud se rozhodnu vytvořit další rekord. Těch informací jsem za posledních pár měsíců jsem získal opravdu velké množství. A vlastně nejen získal, ale i osvojil. No a nyní jsem připravený se o tyto znalosti podělit

Sdílej:

Používáme cookies

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.