Do Švýcarska pro další rekord! Potopím se 50 metrů pod led

Je to tady! Dlouhé měsíce příprav na další světový rekord jsou u konce a já už se s vámi konečně můžu podělit o všechny detaily projektu, který se už za pár dní stane skutečnosti. Dva roky od mého posledního rekordu, kdy jsem pod ledem uplaval na nádech a bez neoprenu 81 metrů, se vydám pod led opět, tentokrát ale poplavu dolů, vertikálně – prostě do velké hloubky

Mým cílem je pokořit hloubku 50 metrů. Je to něco, o co se bez neoprenu pod ledem ještě nikdo nikdy nepokusil, takže jestli všechno klapne, jak má, bude to tentokrát opravdu světově unikátní událost. Udělat něco takového je výzva a ohromná motivace. Znáte mě – ať dělám cokoliv, vždy se chci zlepšovat a překonávat sám sebe. A tady jsem sám zvědavý, jestli v sobě najdu sílu a dokážu to, protože ani lékaři, kteří mě sledují, si nejsou jistí, jak na tyhle extrémní podmínky zareaguje moje tělo.

Dějištěm pokusu o světový rekord se v úterý 14.března kolem poledne stane zamrzlé jezero Sils na jihu Švýcarska kousek od slavného lyžařského střediska Svatý Mořic. Vzhledem k nezvykle teplé zimě bylo potřeba vybrat jezero, které je nejen dostatečně hluboké, ale zároveň bude nabízet i pevnou ledovou pokrývku, což jezero Sils s hloubkou 71 metrů a nadmořskou výškou 1800 metrů nad mořem splňuje.

Druhý důvod, proč se tentokrát vydám za dalším rekordem daleko za hranice Česka, je průzračná voda alpského jezera, která by s pomocí podvodních kamer měla umožnit pořídit unikátní záběry ponoru. Sám jsem zvědavý, co mě tam čeká. Kdyby to přede mnou udělalo 20 freediverů, kteří by se jen potopili do menší hloubky, asi bych k tomu přistupoval mnohem víc uvolněněji. V tomhle případě ale vůbec nevím, jestli to jde udělat. Neřekl bych, že mám strach, ale mám z toho respekt.

Otužování, photocredit Stanislava Tylmanová

Zatímco u předchozího rekordu jsem se musel vypořádat jen s teplotou vody těsně nad nulou a nedostatkem kyslíku, tentokrát k tomu přibude ještě tlak vody. A právě nutnost vyrovnávat tlak, což je v teplé vodě rutinní úkon, bude pro mě asi největší výzva. Pokud jste totiž ve stresu, zatnou se vám automaticky svaly kolem ramen a krku, a to zapříčiní, že nedokážete vyrovnávat tlak. A extrémní chlad i zkušeného freedivera může dostat do tak velkého stresu, že může mít s vyrovnáváním tlaku problém.

Mám ale za sebou už několik měsíců příprav, jsem pod dohledem lékařů a dalších odborníků, zkušeností v ledové vodě už máme také dost, takže věřím, že v polovině března ve Švýcarsku všechno klapne. Držte mi palce a sledujte mě na sociálních sítích, kde budu sdílet vše podstatné.

Sdílej:

Používáme cookies

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.